Geen producten in de winkelwagen.

Het begin…

 

Op 9 augustus 1950 werd op dringend verzoek van Zeer Eerwaarde Heer Pastoor Seyssens overgegaan tot de oprichting van een studiekring die onder meer tot taak zou heben: het verzorgen van dit parochieblad.
Het was kort na de 2de W.O., met het oprichten van ziekenbonden, steunfondsen, pensioenkassen, … om tekorten aan te vullen of smarten te lenigen. Ondanks de nooit eerder geziene inspanningen voor het algemeen welzijn van het volk, was er weinig samenhorigheid en solidariteit onder de mensen. Afgunst, verbittering, onverschilligheid, drang naar zelfvoldoening overheerste het samenleven.
“Rond de Toren” stelde zich tot taak een nieuwe band te smeden. Verenigingen en bonden zoals de Muziekmaatschappij, Toneelbond, Boerinnenbond, Sportverenigingen, Oudstrijders, enz… moesten een forum krijgen om zich bekend te maken en mensen aan te trekken. Met grote zorg is gekozen voor een aantal rubrieken met voor elk wat wils: een “Godsdienstig Woord”, Maatschappelijke of Sociale rubriek (sociale wetten, verzekeringen, vorming…), Landbouwleven, Sport, …

 

31 december 2000 : 50 jaar “Rond de Toren”

 

50 jaar lang werd het weekblad uitgegeven door drukkerij Panis. Nummer 51 van 31 december 2000 was het einde van een tijdperk. Etienne Panis ging op pensioen en nam afscheid met een bijvoegsel onder de titel “Hoera, wij hebben het gehaald!” – 50 jaar “Rond de Toren”. De feestcommissie zorgde voor een passend afscheid, in de drukkerij tussen de drukpersen, waarbij ook de langst actieve “correspondent”, dorpsfiguur ‘Tientjen’ Nuytinck, in de bloemen werd gezet. Op dat moment bracht hij al 43 jaar lang elke week trouw zijn verslag binnen van de voetbal, geschreven in schoonschrift en in een eigen(zinnige), onnavolgbare, innemende schrijfstijl. Etienne Panis, nog maar kort op pensioen, overleed op 3 juni 2001. Etientjen Nuytinck overleed op 30 maart 2008, onverwachts, na meer dan 50 jaar voetbalcommentaar. Zijn laatste bijdrage lag al geschreven, klaar om binnen te brengen.

 

2001 :Nieuwe uitgever en nieuwe drukker

 

Vzw parochiale werken “Sint Agatha”, nam “Rond de Toren” onder haar vleugels. De redactie o.l.v. Firmin de Vliegher bestond verder ook uit Igor Hoste en Rudy Bourgonjon. Dirk Haers van Assenede stond van dan af in voor het drukwerk. In 2008 werd het voortbestaan van het blad bedreigd door een aantal problemen: herstructureringen bij de Post zouden postbedeling bemoeilijken en bijna onbetaalbaar maken, drukker Dirk Haers kondigde zijn pensioen aan, en vzw “Sinte Agatha” wou stoppen als uitgever. Na crisisberaad met de plaatselijke verenigingen werd besloten te zoeken naar oplossingen om de toekomst van het blad te verzekeren…

 

2009 : Feitelijke Vereniging “Rond de Toren” neemt de fakkel over!

 

Rudy Bourgonjon richt met mederedacteur Igor Hoste, Christiaan Boterdaele en Marc De Smet eind 2008 de F.V. “Rond de Toren” op, die vanaf januari 2009 het gelijknamig blad verder uitgeeft. Ronny Stoop (Oosteeklo) volgt Dirk Haers op als drukker van het blad. De PR worden verzorgd door David Vercauteren. Gedurfd en revolutionair is de nieuwe bedeelwijze van het blad: voortaan bezorgt een groep vrijwilligers wekelijks de nummers aan huis bij de abonnees. ‘Verdeelcenter Lambiek’ is inmiddels op donderdagmiddag een vast begrip geworden. Ruim 20 vrijwillige, enthousiaste facteurs komen er wekelijks hun pakket nummers ophalen. Gezelligheid troef en niet te missen, want er is bijna elke week wel iets te vieren!

 

Hoe abonneren ?

 

“Rond de Toren” is er voor elke Basseveldenaar, met nieuws uit de parochie, het verenigingsleven, de scholen, de middenstand, lokale overheid, … met ook aandacht voor de ons omringende dorpen.
Een jaarabonnement kost € 25, maar eigenlijk kan je elke maand toetreden tot de lezersfamilie van 633 abonnees (per 30/04/2010), aan € 2 per resterende maand van het jaar.

Stuur een mailtje met je gegevens naar toren@bassevelde.com.